Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’

Papier versus plastic. De verpakking van ons maandblad

Het bestuur krijgt regelmatig vragen van leden of het maandblad niet beter verstuurd kan worden in een papieren envelop. In het verleden heeft het bestuur daar al goed over nagedacht en gekozen voor de plastic verpakking, maar een heroverweging kan nooit kwaad.  Na alles nog eens op een rijtje te hebben gezet is de envelop afgevallen, Wij leggen uit waarom.

De papieren envelop is lang niet zo milieuvriendelijk als verondersteld, omdat er veel bedrukt papier wordt gebruikt. Daarnaast kost de envelop de vereniging beduidend meer.

De plastic omslag, die nu gebruikt wordt is zeer goed recyclebaar en kan dus meegegeven worden met het andere plastic. Helaas is het nog niet biologisch afbreekbaar, maar de ontwikkelingen op dit gebied worden door onze drukker, Verloop, zeer goed in de gaten gehouden. Ook de ontwikkelingen bij het kennisinstituut voor Duurzaam Verpakken worden daarom met grote belangstelling gevolgd. Zodra er andere opties beschikbaar zijn, gaat de drukker die zeker gebruiken.

Drukwerk

Ook wat betreft het drukwerk is onze drukker zonder meer vooruitstrevend te noemen. De CO2-voetafdruk van ons drukwerk wordt door de drukker berekend. Hij kan dit doen omdat hij door ClimateCalc is gecertificeerd om deze berekening te maken.

De grootte van de voetafdruk wordt bepaald door hun verantwoorde wijze van produceren en de gebruikte grondstoffen. Voor iedere opdracht die gedrukt wordt, worden als compensatie nieuwe bomen geplant. Dat doen zij door te investeren als projecten van Trees for all, die het zogenaamde Gold Standard Label hebben. Voor het Gold Label komen alleen organisaties in aanmerking die door het Wereld Natuurfonds zijn beoordeeld.

Lees meer over hoe drukkerij Verloop duurzaam onderneemt.