Algemene ledenvergadering op 6 april

Alle leden van Ons Voorgeslacht zijn uitgenodigd voor de algemene ledenvergadering (ALV) die gehouden wordt op zaterdagmiddag 6 april 2024 te Delfgauw. Naast het huishoudelijk gedeelte staan er ook twee interessante lezingen op het programma.
 
Locatie
‘Kerkelijk Centrum Delfgauw’, Zuideindseweg 7, 2645 BD Delfgauw.
 
Agenda
Aanvang 14.30 uur (inloop 14.00 uur)

A. Huishoudelijk gedeelte (14.30 – 16.00 uur)
1.            Opening van de vergadering door de voorzitter Teun van der Vorm.
2.            Ingekomen stukken en mededelingen.
3.            Notulen ALV van 15 april 2023 te Delfgauw. *
4.            Jaarverslag 2023.*
5.            Rekening en verantwoording over het boekjaar 2023.*
6.            Verslag kascommissie.
7.            Plannen voor 2024 en voortgang vernieuwing van de website en HoGenDa.
8.            Begroting voor het jaar 2024 en indicatieve begroting 2025.
9.            Benoeming nieuw bestuurslid en kascommissie 2025.
10.          Rondvraag.
11.          Sluiting van de vergadering.

* De notulen en jaarstukken zijn uiterlijk veertien dagen voor aanvang van de ALV te vinden op de website van Ons Voorgeslacht.

B. Algemene gedeelte (16.00 – 17.00 uur)
a. Lezing door Ron Brand: ‘Cornelis Claesz. van Wieringen en de zeeschilderkunst van de 17e eeuw’.
b. Lezing door Dick Haagsman over zijn boek ‘Leven in de Leerdammer Vrijheid’.
 
C. Afsluitende borrel (17.15 – 18.00 uur)

Uit eten (facultatief)
Na afloop is er de gelegenheid om op eigen kosten mee uit eten te gaan. Geeft u daarvoor op via een e-mail aan voorzitter@onsvoorgeslacht.nl. De sluitingsdatum is maandag 26 maart 2024, zodat de reservering tijdig gedaan kan worden. De groep is begrensd in grootte, dus wacht niet te lang: als de groep vol is, sluit de inschrijving onder het motto wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Partners zijn welkom.

Presentatie Hollandse Parentelen 3

Foto: Henk Käyser, 2024

Op zaterdag 20 januari was het zover! Hollandse parentelen 3 kon, vers van de pers, gepresenteerd worden aan de buitenwereld. Meer dan 60 leden waren naar Delfgauw getogen om te genieten van elkaars gezelschap en de interessante en leuke presentaties van Marten Jan Bok, Klaas Reuvers en Peter Hoogerbrugge.

De kern van de bijdrage van Marten Jan Bok was dat heraldische kenmerken op portretten uit de 17e en 18e eeuw erg belangrijk voor kunsthistorisch onderzoek, maar ook voor de genealogie.

Klaas Reuvers vertelde over zijn, soms lastige, zoektocht in het Noord-Hollands Archief en Peter Hoogerbrugge stipte een aantal kenmerkende vondsten aan.

Het eerste exemplaar werd door onze voorzitter Teun van der Vorm uitgereikt aan Klaas Reuvers.

Op de gezellige nieuwjaarsreceptie na afloop kon er volop nagepraat worden en het schitterende boek bewonderd worden.

Hollandse Parentelen is te bestellen in onze winkel. Zolang de voorraad strekt.

Kom naar de nieuwjaarsreceptie op 20 januari

Kom naar onze nieuwjaarsreceptie op zaterdagmiddag 20 januari in Delfgauw (Zuideindseweg 7). Praat onder het genot van een drankje en hapje elkaar bij over de laatste genealogische vondsten en andere wetenswaardigheden
We beginnen de middag om 14.30 uur (inloop 14.00 uur) met een inleiding over en de presentatie van Hollandse parentelen 3 en gaan daarna gezellig borrelen.

Hollandse parentelen 3 zal meer dan 600 pagina’s bevatten. Alle parentelen in dit deel hangen met elkaar samen; ze zijn gebaseerd op het ‘Geslacht-register van de familie Olijcan’, een zeventiende-eeuws manuscript. Ook bevat het duizenden personen met hun biografieën. De geografische zwaartepunten zijn Haarlem en Amsterdam.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie kunt u uw bestelde boek ophalen (u bespaart dan de portokosten). U kunt het nu al bestellen via de winkel. Geef bij de bestelling aan dat u het in het verenigingscentrum ophaalt.

I.v.m. de catering zien wij graag dat u zich aanmeldt voor de nieuwjaarsreceptie via pr@onsvoorgeslacht.nl.

Voor 1 euro een maand lang zoeken in meer dan 13.000 bronnen

Word nu lid van Ons Voorgeslacht en geniet van een speciale aanbieding, Voor slechts €1 krijgt u toegang tot onze uitgebreide databases voor de rest van 2023. Vanaf 2024 profiteert u dan van alle voordelen van ons lidmaatschap tegen het reguliere contributiebedrag.

Wat biedt Ons Voorgeslacht? Exclusieve toegang tot onze genealogische databases, waar u uw stamboom kunt ontdekken en de verhalen van voorouders kunt verkennen. Ontdek ons maandblad met mooie artikelen en bronnen. Breng een bezoek aan ons verenigingscentrum waar u gelijkgestemden ontmoet en ervaringen uit kan wisselen.

Bovendien ondersteunt u met uw lidmaatschap onze vereniging en het behoud van onze collecties. Ons Voorgeslacht is een hechte gemeenschap van enthousiastelingen die streeft naar het bewaren van de erfgoedrijkdom van onze voorouders.

Mis deze kans niet om deel uit te maken van de Hollandse Vereniging voor Genealogie Voorgeslacht! Ontdek uw roots, deel verhalen en creëer blijvende herinneringen. Word vandaag nog lid voor slechts €1 en duik in de fascinerende wereld van uw familiegeschiedenis.

Voorintekening Hollandse parentelen 3 geopend

Als bestuur streven we ernaar ieder jaar ten minste één bijzondere uitgave te doen. In de afgelopen jaren heeft u als lid diverse uitgaven kunnen ontvangen, variërend van Hollandse parentelen en Utrechtse parentelen tot Hollandse bronnen. Als vereniging kiezen we er al enige tijd voor – om redenen van kosten en duurzaamheid – deze uitgaven als boek op te maken en digitaal op het besloten, alleen voor OV-leden toegankelijke, deel van HoGenDa beschikbaar te stellen. Naast de digitale uitgave stellen we de leden daarnaast graag in de gelegenheid om voor een aantrekkelijk bedrag een papieren exemplaar te bestellen.

Over Deel 3 van de Hollandse parentelen

Dit deel is het dikste en rijkst geïllustreerde deel in de reeks, tot dusverre. Het kloeke boekwerk zal meer dan 600 pagina’s bevatten. Alle parentelen in dit deel hangen met elkaar samen; ze zijn gebaseerd op het ‘Geslacht-register van de familie Olijcan’, een zeventiende-eeuws manuscript. Deel 3 bevat duizenden personen, met biografieën; de geografische zwaartepunten zijn Haarlem en Amsterdam.
Veel voorkomende familienamen zijn: Backer, Brasser, Van der Dussen, Van Heemskerck, De Kies, Van der Laen, Lakemans, Van der Lee, Olijcan, Pauw, Proost, Rotgans, Schellinger en Voocht.

De prijs van Hollandse parentelen 3

Voor leden zal de prijs 20 euro (exclusief porto) zijn, voor niet-leden 25 euro (exclusief porto). De portokosten zijn 10 euro binnen Nederland en 15 euro daarbuiten.

Eind januari 2024 zal Deel 3 van de Hollandse parentelen gepresenteerd worden bij onze nieuwjaarsreceptie. Dit is meteen een mooie gelegenheid om én uw bestelde boek(en) op te halen én onderling weer eens bij te praten. Nadere informatie over de nieuwjaarsreceptie volgt.

De bestelling kunt u doen via de winkel op de website. Daarbij kunt u, als het boek komt ophalen bij de nieuwjaarsreceptie, aangeven, dat u het in het verenigingscentrum ophaalt. U betaalt dan geen portokosten.

Lancering een succes

Het is gelukt! De lancering van de nieuwe website, afgelopen maandag, is naar volle tevredenheid verlopen. Binnen één dag hebben meer dan 500 leden hun account geactiveerd en zijn zonder problemen ingelogd. Minder dan 1% had enige assistentie nodig en die zijn naar tevredenheid geholpen. Het websiteteam kijkt hier met tevredenheid op terug.

Naast dat nu alle OV-maandbladen en -publicaties in de databank staan, evenals de gehele digitheek, zijn er reeds 100 nieuwe bronnen toegevoegd. Binnen afzienbare tijd zullen de documenten ‘zonder slotje’ voor alle bezoekers van de website toegankelijk zijn.
Bent u nog geen lid? U kunt de ontwikkeling van de website en andere activiteiten van de vereniging steunen door lid te worden. Dan heeft u direct toegang tot de gehele databank. Naast de vele complimenten kwamen er ook vragen en gebruikerservaringen die ons helpen de website te verbeteren. Wij zetten deze op een rij en nemen die mee naar de volgende update. Maar op dit moment willen wij u die niet onthouden en daarom hier een top drie.

Meest gestelde vragen

V: Ik kan niet zien wat nieuw is in Hogenda.

A: De meer recent toegevoegde documenten staan bovenaan de databank voordat u begint met zoeken. Dit en meer, leest u de inleiding en handleiding die in het Kenniscentrum staat.

V: Kun je ook zoeken op wildcards, zoals een * of kun je exact zoeken?

A: Nee dat kan nu nog niet. Gaan we naar kijken bij de volgende update.

V: Ik heb problemen met het groene vlak dat wordt getoond als ik in het menu op ‘Genealogie’ klik.

A: Dat blijkt voor te komen bij minder dan 5% van de leden met een bepaalde beeldscherm- en resolutiecombinatie. Als u uw programmavenster breder kan maken dan vallen alle elementen op hun plek. Een alternatief is om de website te verkleinen (uitzoomen).
Tot slot kunt u nu op ‘Genealogie’ klikken en komt u op een pagina waar alle relevante links met een korte inleiding staan. Bij de eerstvolgende verbeterslag lossen we de positionering van het menu op, want we willen dat voor alle bezoekers de ervaring positief is.

We zijn live!

Sinds maandag 23 oktober zijn we live met onze nieuwe website. De komende dagen krijgen alle leden via een persoonlijke e-mail uitleg over hoe er moet worden ingelogd op de nieuwe site. Mocht u geen mail ontvangen dan hebben we helemaal geen e-mailadres van u of geen correct e-mailadres. Als dat het geval is, neem dan contact op met ict@onsvoorgeslacht.nl.

Onderdeel van de website is de “nieuwe HoGenDa”. Deze nieuwe databank biedt meer mogelijkheden en bevat ook veel meer bronnen. Uniek is dat de databank toegankelijk is via een zoekmachine, maar tegelijkertijd een catalogus is van al ons materiaal. Tijdens het zoeken kan er gericht door een deel van het materiaal gespit worden, of de resultaten kunnen naderhand verkleind worden door middel van filters. Voor alle zoekopties zie de uitleg in het Kenniscentrum.

Naast de huidige HoGenDa zijn alle OV-maandbladen en OV-publicaties, evenals alle documenten uit de Digitheek, opgenomen in de databank. Na de lancering van de eerste versie wordt de inhoud van de databank verder uitgebreid. O.a. met een flinke reeks documenten die de afgelopen 10 maanden is aangeboden.

Dat we spreken over een eerste versie, heeft ermee te maken dat er ook een tweede versie en wellicht derde versie komt. We hebben veel suggesties voor betering opgehaald uit de testfase en hebben nog meer functionaliteiten in onze gedachten, die we willen laten toevoegen.

Houd uw e-mail dus in de gaten.

Oud-voorzitter Aad Verouden wint genealogische prijs

Ons Voorgeslacht is trots op onze oud-voorzitter Aad Verouden, die op 7 oktober 2023 in het Paushuis in Utrecht de Schepperle award 2023 kreeg uitgereikt. Hij ontving de prijs voor “baanbrekend genealogisch onderzoek” naar de Yerseker familie Koman alias Komejan. Met hulp van belastingregisters (dijkregisters, tiendrekeningen en overlopers/treckboucken) wist hij generaties verder te komen tot in de middeleeuwen en een naamsverwarring te ontrafelen (Comejan = Cooman Jan), waar vele Zeeuwse, genealogische onderzoekers (Dek, Harthoorn, Witte) op vast liepen. Ook bracht het onderzoek oude, verloren gewaande archiefstukken naar boven (o.a. een vroonboek van Yerseke, uit Vlaanderen). Bovendien krijgt de geschiedenis van het Zeeuwse dorp een “nieuw gezicht”. 

In de nabije toekomst verschijnt van het onderzoek een boek van de hand van Ruben Koman.

Aan de prijs, ingesteld door de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), is naast een award, een geldbedrag van 500 euro gekoppeld, voor genealogische doeleinden.

Het genealogische doel voor de geldprijs is al bekend, want Aad heeft de 500 euro aan onze vereniging geschonken.

Wat is er nieuw

De website van Ons Voorgeslacht is geheel vernieuwd. Alles ziet er veel frisser en aantrekkelijker uit. We hebben een “echte winkel”, waar u onze publicaties kunt bestellen en direct afrekenen en een lidmaatschap kan afsluiten. Alle informatie over de vereniging is via de menu’s gemakkelijk te vinden.

Genealogie

En waar is HoGenDa te vinden? Die vindt u onder het menu-item Genealogie. Daar treft u ook verwijzingen aan naar de bibliotheek, het maandblad, het kenniscentrum, hoe u kunt bijdragen en publiceren en HoFoDa.

In de databank HoGenDa zijn alle OV-maandbladen en -publicaties integraal opgenomen, evenals alle documenten uit de Digitheek. Daarnaast zijn de tijdschriften Kronieken, Genealogisch Erfgoedmagazine, De Zilverhistograaf toegevoegd. In de nabije toekomst komen er nog meer tijdschriften voor de leden beschikbaar, zoals het Genealogisch tijdschrift voor midden en West-Noord-Brabant en de Bommelerwaard (GTMWB) en de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard (HEK).

Hoe u moet zoeken kunt u vinden in het Kenniscentrum.