Illustraties

Het is voor ons van groot belang om elke maand een aantrekkelijk blad uit te geven. Daarom hechten we veel waarde aan het gebruik van passend illustratiemateriaal. Het toevoegen van visuele elementen draagt bij aan de aantrekkelijkheid en leesbaarheid van het blad. We streven ernaar om de inhoud te versterken en de interesse van onze lezers te prikkelen door middel van illustraties die goed aansluiten bij de gepresenteerde artikelen. We waarderen daarom suggesties van uw kant op dit gebied.

  1. Aangezien ons blad volledig in kleur wordt gedrukt, is het met name bij grotere artikelen die als ‘hoofdartikel’ verschijnen aan te raden om te zoeken naar gekleurde afbeeldingen. U kunt hierna suggesties vinden waar u afbeeldingen kunt vinden die vrij zijn van auteursrechten.
  2. Geef in uw tekst duidelijk aan op welke plekken de afbeeldingen ongeveer moeten komen. De exacte plaats is afhankelijk van de lay-out en kan enigszins afwijken van uw voorkeur.
  3. Houd er rekening mee dat bij het verkleinen van illustraties essentiële details verloren kunnen gaan. Kies daarom illustraties zorgvuldig uit.
  4. Het illustratiemateriaal moet digitaal worden aangeleverd, bij voorkeur in het TIF-formaat.
  5. Indien er een familiewapen wordt gebruikt, vermeld dan de oorspronkelijke drager ervan, uiteraard met bronvermelding. Voeg indien mogelijk een afbeelding van het wapen toe aan het artikel als illustratie.
  6. Zorg voor beknopte onderschriften bij elke illustratie, met de juiste bronvermelding, en gebruik alleen afbeeldingen die vrij zijn van auteursrecht.

Waar vind ik geschikte illustraties?

  1. Maak zelf foto’s van locaties die in uw publicatie voorkomen.
  2. Zoek in Google afbeeldingen en wijzig bij ‘Alle licenties’ de gebruiksvoorwaarden.
  3. Er zijn verschillende databanken op internet met geschikte afbeeldingen, zoals de Rijksstudio van het Rijksmuseum, de beeldbank van het Regionaal Archief Dordrecht, Stadsarchief Rotterdam, Erfgoed Leiden en Omstreken, Streekarchief Midden-Holland, enz.
  4. Bent u op zoek naar kaarten en tekeningen? Kijk dan bijv. bij het Nationaal Archief en het Hoogheemraadschap Rijnland.